PRZYGOTOWANIE DO BADAŃ W GABINECIE:

REKTOSKOPIA I FOTOKOAGULACJA PODCZERWIENIĄ - na 4 godziny przed badaniem pacjent powinien wykonać lewatywę preparatem Rectanal (bez recepty).


PRZYGOTOWANIE DO BADAŃ W CENTRUM MEDYCZNYM BIAŁOŁĘKA:

1. GASTROSKOPIA – 7 godzin bez jedzenia i picia

2. KOLONOSKOPIA- PRZYGOTOWANIE DO BADANIA LEKIEM MOVIPREP

- przeciwskazaniem do badania w warunkach ambulatoryjnych jest cukrzyca leczona insuliną;

- w przypadku występowania zaparć należy 5 dni przed badaniem wprowadzić dietę lekkostrawną półpłynną

- jeżeli zaparcia nie występują lub występują sporadycznie wprowadza się dietę lekkostrawną półpłynną na 2 dni przed badaniem;

- w dniu poprzedzającym badanie ( jeżeli jest ono zaplanowane na godziny popołudniowe), należy o godz. 17.00 zjeść lekką kolację. Po tym czasie dopuszczalne jest jedynie picie wody niegazowanej. Nie ma ograniczeń w ilości wypijanej wody

-w dniu badania rano: :

W przypadku przyjmowania przez pacjenta leków na stale należy je przyjąć godzinę przed rozpoczęciem przygotowania Moviprepem (bez leków wpływających na krzepliwość krwi oraz leków na cukrzycę w postaci tabletek)

PRZEBIEG PRZYGOTOWANIA MOVIPREPEM

od godz. 7.00 do 8.00 należy wypić 1 litr wody niegazowanej z 1 torebką A i 1 torebką B / I dawka/ z opakowania leku Moviprep; od godz. 8.00 do 9.00 należy wypić 1 litr wody niegazowanej

od godz. 9.00 do 10.00 należy wypić 1 litr wody niegazowanej z 1 torebką A i 1 torebką B / Il dawka /z opakowania leku Moviprep;

Dieta lekkostrawna półpłynna:

Potrawy są wyłącznie gotowane w wodzie lub na parze. Nie jest dopuszczalne smażenie i pieczenie.

Potrawy należy spożywać w niewielkich ilościach i (w miarę możliwości) w formie płynnej, półpłynnej, zmiksowanej

Wskazane są wszelkiego rodzaju kleiki, budynie i kisiele

W ramach diety dopuszczalne jest spożywanie chudego mięsa i wędlin, chudych produktów mlecznych, pieczywa pszennego, drobnych makaronów i kasz (manna, jaglana).

Należy wyłączyć z diety:

owoce i warzywa pestkowe (m.in. truskawki, cytrusy, śliwki, wiśnie oraz pomidory, ogórki, kabaczki, cukinic itp.) , warzywa kapustne i strączkowe (wzdymające).